Onze specialisatie
Warmtepompen op basis van lucht
Verschillende typen warmtepompen
Door de hoge gasprijs is de warmtepomp erg in trek. Met een warmtepomp valt er dan ook veel te winnen: geen gebruik meer van gas en een hoog rendement.
Warmtepompen hebben een bron waar warmte aan wordt onttrokken en deze doorzet naar uw woning. We kunnen twee hoofdgroepen warmtepompen onderscheiden:
♦ Warmtepompen die de buitenlucht gebruiken om warmte te genereren
♦ Warmtepompen die water- en aardwarmte gebruiken of combineren
Op basis van deze hoofdgroepen zijn er zes typen warmtepompen als systeem beschikbaar.
Voor meer informatie over warmtepompen, kijk ook eens op warmtepomp-weetjes.
Lucht-water

Zelfs als het buiten vriest, kan er uit de buitenlucht warmte worden onttrokken. Dit is mogelijk omdat het absolute nulpunt -273°C is. Er bewegen geen moleculen meer bij die temperatuur, er is dan geen energie meer. Maar boven die temperatuur is er wel energie en die gebruikt een lucht-water warmtepomp om warm water op te wekken. Bijna alle warmtepompen functioneren probleemloos tot -20°C.
Een lucht-water warmtepomp bestaat altijd uit een buitendeel en een binnendeel. Het buitendeel haalt energie uit de buitenlucht en verwarmt daarmee het koudemiddel in de warmtepomp. Het koudemiddel is transportmiddel van de warmte (of koeling in de zomer) en binnenshuis wordt de warmte overgedragen via een warmtewisselaar aan water. Dit water kan vervolgens radiatoren of vloerverwarming verwarmen. Ook kan een buffervat met water verwarmd worden, door overdag de overcapaciteit van de zonnepanelen te gebruiken voor het verwarmen ‘s avonds. De lucht-water warmtepomp kan werken met hoge watertemperaturen of lage temperaturen.
Informatie hoog temperatuur verwarming
Hoog temperatuur verwarming (HTV) is wanneer het water dat door radiatoren stroomt wordt verwarmd tussen de 60 en 80˚C. Deze vorm van verwarming kennen we voor de gas-CV, maar dat kan dus ook met een warmtepomp. Hoog temperatuur verwarming is geschikt voor traditionele radiatoren, die in een oudere woning dan niet vervangen hoeven te worden.
Radiatoren i.c.m. een hoog temperatuur warmtepomp
Traditionele radiatoren werken optimaal wanneer daar water doorheen stroomt van 60 tot 80˚C. De radiatoren nemen de temperatuur van het water over en zorgen voor straalverwarming maar ook voor verplaatsing van lucht. Dit laatste wordt convectie genoemd. De warme lucht die opstijgt, zorgt voor circulatie van lucht in een ruimte. Dankzij deze circulatie, komt er steeds nieuwe lucht langs de warme radiator en zo wordt de hele ruimte voorzien van warmte. De convectiewerking treedt alleen op bij hoog temperatuur verwarming. Met een hoog temperatuur warmtepomp hoeft u de radiatoren dus niet te vervangen. Nadeel: meer stroomverbruik en hoge aanschafkosten.
Informatie laag temperatuur verwarming
Laag temperatuur verwarming (LTV) is wanneer het water dat door radiatoren en vloerverwarming stroomt wordt verwarmd tussen de 20 en 35˚C. Deze vorm van verwarmen kost minder energie en wordt over het algemeen opgewekt door een laag temperatuur (LT) warmtepomp. Het verwarmen van de ruimten gebeurt met laag temperatuur afgiftesystemen zoals laag temperatuur radiatoren, fancoil units of vloerverwarming. Traditionele radiatoren zijn niet geschikt. Om dit systeem rendabel te maken is een optimaal geïsoleerde woning noodzakelijk.
Lucht-lucht

De lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. Een warmtepomp kan desgewenst meerdere vertrekken apart verwarmen of koelen, elk met een eigen temperatuur. Dit noemen we een multi-split systeem. De buitenunit wordt op een strategische plek geplaatst en leidingen lopen naar de binnenunit(s).
Met de binnenunit(s) kunnen we de temperatuur regelen. De units kunnen in meerdere types worden geleverd; de wandunit, de plafondunit, de staande unit en via een luchtkanaal.
Een gecertificeerd installateur zal na plaatsing van de units het systeem vullen met koelvloeistof en op druk brengen. Units zijn in diverse uitvoeringen beschikbaar. Bij elke binnenunit wordt een afstandbediening meegeleverd. De capaciteit van de binnen en buitenunits verschillen. Het berekenen van de juiste capaciteit is sterk afhankelijk van de omgeving waarin ze geplaatst moeten worden. De vakman zal dit moeten berekenen en op basis van de uitkomsten kan dan worden gekozen voor het best passende systeem.
Waarom is de warmtepomp lucht-lucht nu nog zo weinig in beeld?
Allereerst is dat een imago-probleem. We relateren de warmtepomp lucht-lucht nogal sterk aan de vakantie-airco die we kennen van hotels en appartementen in zomerse gebieden. De huidige warmtepompen lucht-lucht (airco’s) zijn de laatste jaren sterk verbeterd.
Voorheen gebruikten we de airco alleen voor koelen, nu is het omgekeerde proces, verwarmen, een toepassing die in veel landen al wordt gebruikt, maar in Nederland nog nauwelijks. Dat komt omdat we sterk op het aardgas zijn gericht, maar nu we wat anders moeten gaan zoeken, komt de airco als warmtepomp ook in beeld. De nieuwste airco-systemen hebben allemaal prima eigenschappen die zeker zullen aansluiten bij uw wensen.
Als ook nog voor de inverter-techniek wordt gekozen, zal de ingestelde temperatuur constant geleidelijk worden bijgesteld. Hierdoor wordt de airco nog rendabeler en ontstaat een stabiel binnenklimaat.
Voor- en nadelen van een lucht-lucht airco verwarming- en koelingsysteem
+ relatief lage aanschafkosten
+ in vrijwel ieder huis toe te passen
+ het is direct warm of koud
+ geen vloerverwarming nodig of andere radiatoren
+ vrijwel het hele jaar verreweg meer rendabel dan CV-gasverbruik
+ i.c.m. zonnepanelen nauwelijks nog energiekosten
+ milieuvriendelijk
+ koelen en verwarmen met het zelfde systeem
+/- mensen denken dat ze last gaan krijgen van luchtstromen, maar indien goed opgehangen is er nauwelijks verschil dan met radiatoren
+/- mensen denken dat ze last hebben van het geluid van de ventilator, maar de huidige units komen nauwelijks boven de 20 decibel uit (wind door bomen staat gelijk aan 25 decibel!)
– de overheid geeft geen subsidie op warmtepompen lucht-lucht (net als zonnepanelen vreemd genoeg)
brine-water

Een brine-water warmtepomp is een gesloten systeem waarin water/glycol het medium is. De buizen met het medium kunnen op meerdere manieren hun energie opnemen en aan de warmtepomp afgeven. (Grondwater, oppervlaktewater, panelen, leidingen). De warmtepomp zet de energie om in warm water voor de vloerverwarming. Brine = water + antivries toevoeging. Het is een duur systeem en vergunningplichtig, maar uiterst efficiënt.
Airco-verwarmen en de brine-water warmtepomp
Airco-verwarmen is niet gecertificeerd om de brine aan te leggen. Wél kan de warmtepomp worden geleverd en geïnstalleerd.
water-water

Met een zuigpomp wordt grondwater van een waterwinningput naar de warmtepomp gebracht. De warmte van het grondwater wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en voor de bereiding van huishoudelijk warm water. Het afgekoelde grondwater loopt via de absorptieput weer terug in de natuurlijke cyclus. Over het algemeen kunnen voor dit pompsysteem bestaande putten worden gebruikt.
Voor de aanleg van de waterwinning- en absorptieputten hoeft niet te worden geboord. Wel moeten de kwantiteit en de kwaliteit van het grondwater worden gecontroleerd. Dankzij de hoge gemiddelde temperatuur van grondwater – het hele jaar door circa 10°C – hebben water-water warmtepompen een zeer hoog rendement. Een geschikte warmtepomp kan in de zomer ook worden gebruikt om kamers te koelen. Voor deze vorm van energiewinning is een vergunning nodig.
hybride lucht-water

Een hybride warmtepomp is een combinatie lucht-water warmtepomp en een CV ketel op gas. Dit kan één systeem zijn of twee systemen die aan elkaar zijn gekoppeld. Met een hybride warmtepomp is er een dubbel verbruik, van enerzijds elektriciteit en anderzijds gas. Het verbruik van gas zal in deze configuratie afnemen. Aangezien de gasprijs tegenwoordig erg hoog is, is de hybride oplossing zeer populair. Je blijft vastrecht betalen met een hybride warmtepomp en je hebt voor twee apparaten onderhoud: de warmtepomp én CV ketel.
Hoe werkt het?
De warmtepomp genereert warm water dat aan de cv-installatie wordt afgegeven. Als de vraag naar warmte groter wordt én de warmtepomp kan niet leveren, zal de gas cv-ketel bijspringen.
Heb je nog een relatief jonge cv-ketel, dan kan die gewoon blijven hangen en daar wordt een kleine warmtepomp naast geplaatst. Dat maakt dit systeem dus hybride.
Wat gebeurt er tijdens het verwarmen?
Het is goed om te weten wat het daadwerkelijke verwarmingsvermogen van de warmtepomp is, aangezien de rest door de CV-ketel wordt opgepakt. Wanneer een CV-ketel en een warmtepomp goed samenwerken, levert de warmtepomp zo’n 30% van het verwarmingsvermogen. Dit klinkt misschien niet meteen gunstig, maar een hybride oplossing loopt al snel op tot 70% besparing op gas.
Heb ik vloerverwarming nodig?
Het is uiteraard belangrijk om te kijken naar je huidige warmtesysteem, zoals radiatoren en/of vloerverwarming. Leveren zij voldoende warmte bij lage watertemperaturen van 30-50ºC? Indien niet, dan is er bijstelling van de radiatoren nodig of in sommige gevallen zal er overgegaan moeten worden tot het plaatsen van vloerverwarming.
ventilatielucht-water

Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. Hij gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Daarmee bespaar je energie en gaat je energierekening omlaag. Bovendien kun je nu subsidie krijgen als je er een koopt.
Veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, hebben een mechanisch afzuigsysteem voor ventilatie. Warme lucht wordt afgezogen en er komt (koude) buitenlucht naar binnen. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de afgezogen lucht en brengt die terug in de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die dit type warmtepomp levert, wordt beperkt door de hoeveelheid lucht die moet worden ververst. Daardoor werkt een ventilatiewarmtepomp meestal samen met je cv-ketel (hybride). De ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van je ventilatorbox.
Airco-verwarmen geeft het advies voor plaatsing van een ventilatiewarmtepomp contact op te nemen met een installateur van gas-CV’s.
Onze specialisatie
Wij richten ons met name op het type warmtepomp op basis van lucht.
Waarom?
In de eerste plaats is dit het type dat het meest eenvoudig in uitvoering en kan voor vrijwel elke woning direct worden ingezet om te verwarmen. Daarnaast kan het ook nog koelen in de zomer. Een tweede voordeel is de -in verhouding- geringe investering.
De systemen die water uit grond of oppervlaktewater gebruiken om warmte te onttrekken, hebben nog een forse extra uitgave, namelijk het aanbrengen van een buizensysteem in de grond (horizontaal of verticaal).